Ladbrokes: Regeringsrätten var jävig

Regeringsrätten beslutade i oktober att det svenska spelmonopolet är lagligt. Men Regeringsrätten var jävig. Det var en politisk dom, inte en juridisk, säger Douglas Roos, vd för Ladbrokes i Norden.

 

Samtidigt måste regeringen på fredag förklara sig för EU-kommissionen, som hävdar att monopolet strider mot EG-rätten.

 

I Sverige har alla instanser beslutat att det svenska spelmonopolet är lagligt. När Regeringsrättens dom kom för sex veckor sedan var det en stor seger för den svenska staten, som firades med tårtkalas på Lotteriinspektionen.

 

Domen var också ett stort nederlag för den brittiska speljätten Ladbrokes, som länge kämpat för att komma in på den lukrativa svenska spelmarknaden. I vår ska Ladbrokes få sitt fall prövat i Regeringsrätten, men med oktoberdomen i botten tror ingen på något annat utfall.

 

Ladbrokes går ändå till motattack och menar att tre av de fem domarna i Regeringsrätten kan ha varit jäviga. Ett av domarna är Nils Dexe, som var på finansdepartementet när han själv författade lotterilagen.

 

– Vi kommer att anföra jäv. Det är ju trots allt han som skrivit lagen, säger Douglas Roos.

 

Ska svara EU-kommissionen

 

Ladbrokes är också kritiskt till att Regeringsrätten i sin dom inte tog upp EU-kommissions kritik mot det svenska spelmonopolet. Redan i mitten av oktober fick regeringen ett brev från EU-kommissionen angående spelautomater, och i brevet hävder kommissionen att den svenska staten ”underlåtit att fullgöra sina skyldigheter enligt artiklarna 28, 43 och 49 i EG-fördraget”. De artiklarna gäller handelsregler mellan EU:s stater, etableringsfriheten och friheten att tillhandahålla tjänster.

 

Det svenska spelmonopolet försvaras ofta med att om staten har kontroll innebär det också en social säkerhet ur ett folkhälsoperspektiv. Men i sitt brev skriver EU-kommissionen att de svenska bestämmelserna ”inte kan motiveras med hänvisning till allmännyttiga ändamål eftersom det främsta syftet med svenska lagstiftningen tycks vara ekonomisk”.

 

I Oslo har hovrätten nyligen kommit fram till att ett norskt lagförslag, som liknar läget i Sverige, stred mot EFTA-avtalet.

 

Ringholm av annan uppfattning

 

Förre finansministern Bosse Ringholm har ansvar för spelfrågor även i sin nya roll som vice statsminister och idrottsminister. Han har en annan uppfattning.

 

– Lotterilagen är förenlig med EG-rätten och det råder ingen tvekan om att de svenska bestämmelserna gäller, har han tidigare sagt till TT.

 

Det synsättet fick Ringholm, enligt egen utsago, gehör för vid ett möte med EU-ländernas idrottsministrar i början av december. Ringholm sade då att alla förslag om att släppa spelandet fritt skulle leda till att de överskott som statliga monopol nu ger, och som till del lämnas vidare till lämnas vidare till idrotten, skulle hamna i privata bolags fickor.

 

Lars Markusson/TT Anders Lignell/TT

Publicerat den
Kategoriserat som Nyheter