Svenskt spelmonopol hotat

Nedan är saxat från artiklar i Sydsvenskan och GP den 13 november.

EG-domstolen kommer nu med en dom som kan sätta det svenska spelmonopolet i gungning. Det inte är längre tillåtet att dubbelbeskatta en medborgare som vunnit pengar hos ett spelbolag i ett annat medlemsland, slog domstolen fast på torsdagen.

Det så kallade Lindman-målet gällde om finska staten hade rätt att inkomstbeskatta en finsk medborgare som vunnit på en lott såld av Svenska Spel i Sverige.

Den finländska kvinnan köpte lotten då hon var här på semester för fem år sedan. Hon hade då turen att vinna en miljon kronor. Varken svenska eller finländska medborgare behöver betala skatt om vinsterna betalas av spelbolagen i deras respektive länder.

De vinster som spelbolagen drar in till staten betraktas nämligen som skatt. Ändå krävde finländska myndigheter att kvinnan skulle betala skatt på den miljon hon vunnit i Sverige. Men nu slår alltså EG-domstolen fast att de finländska myndigheternas beskattning strider mot EG-rätten.

 – Jag har ännu inte läst domen, kommenterar Agneta Bergqvist, departementsråd vid Finansdepartementets enhet för punktskatter.

 – Men om jag utgår från det jag redan vet om det här principiella målet betyder domen att både Finland och Sverige nu måste skriva om lagen och EU-anpassa den.

Vad gäller frågor om vad en ny lag kan betyda i förluster för statskassan, hänvisar Agneta Bergqvist till statssekreterare Claes Ljung som Sydsvenskan förgäves sökte i går. Men klart är att svenska spelbolag med huvudkontor i utlandet nu jublar.

Enligt de privata spelbolagens tolkning innebär Gambellidomen att ett land som har spelmonopol och låter monopolet annonsera i syfte att öka sina intäkter, inte kan förbjuda andra företag att konkurrera på spelmarknaden.

Men finansminister Bosse Ringholm och Lotteriinspektionen tolkar EG-domen annorlunda. De hävdar att förbjudet fortfarande gäller då annonserna främjar ett utom landet anordnat lotteri. Både Aftonbladet och Expressen har hittills trotsat Lotteriinspektionen genom att upplåta annonsplats åt till exempel Unibet.

Lotterinspektionen har polisanmält annonserna och hotar vid fortsatt annonsering med vite för tidningarna. Svenska spels informationschef Claes Tellman ansvarar för övergripande frågor om spel och spelansvar. Enligt honom påverkar gårdagens EG-dom inte bolaget.

 – Domen gör ingen skillnad för vår verksamhet, säger Claes Tellman. Hur politiskt ansvariga upplever att om det betyder mindre pengar till statskassan kan jag inte svara på.

Växande marknad

Den nya Lindmandomen gör också att stora utländska spelbolagen börjar att dra sig för att etablera sig på svensk mark, och därmed få anpassa sig till svenska lagar.

 – I dagsläget vill vi det. Fast efter den här senaste domen får vi göra en ekonomisk bedömning. Om vi växer oss tillräckligt starka på nätet så vet jag inte. Det kostar så oerhört mycket pengar att etablera sig i ett nytt land, säger Douglas Roos, Nordenchef för den brittiska speljätten Ladbrokes.

Spel via datorer är den marknad som växer snabbast i spel-Sverige. I år beräknas spelandet via internet öka från 2 miljarder kronor till 2,8 miljarder under 2003 – och merparten av pengarna försvinner ut ur landet.

 – De utländska bolagen har 56 procent av marknadsandelarna, säger Mikael Franzén, chef för Svenska Spels internetdel.

Det innebär att de utländska spelaktörernas omsättning blir knappt 1,6 miljarder kronor. Som jämförelse kan nämnas att Bingolottos omsättning i år beräknas bli cirka 2 miljarder.

 Både internetmarknaden och de utländska bolagen förväntas fortsätta att växa.

 – Jag tror på en årlig tillväxt på 20 procent de närmaste tre åren, säger Mikael Franzén.

Det betyder att nätmarknaden skulle omsätta ungefär 4,5 miljarder kronor år 2006 – vilket är 1 miljard mer än ATG:s V75.

Av Claus Granath, Sydsvenskan, samt Anders Lignell och Lars Markusson i GP via TT.

Publicerat den
Kategoriserat som Historik