Intervju i DI om Softbanks investering i Exeger

Japanska giganten om svenska investeringen – “förändrar allt för världen”

Värdet på Exeger rusade till 4 miljarder kronor när världens största techinvesterare blev delägare. Sedan dess har värdet lyft ytterligare efter beskedet om ett genombrottsavtal.

I en exklusiv intervju med Di avslöjar japanska Softbank varför solteknikbolaget blev dess första svenska investering och att det vill öka ägandet ytterligare.

  • Siktar mot genombrott. Shigeki Miwa, vd för Softbank Energy träffade Giovanni Fili, grundare och vd för Exeger, efter att den japanska jätten nyligen blev delägare i det svenska solteknikbolaget. Foto: ALEXANDRE ASKMO
    Bild 1 av 2
  • Foto: ALEXANDRE ASKMO
    Bild 1 av 2

”SB Energy bedömer att förnybar energi är fundamentet för den nya eran där informationsteknologi genom it, artificiell intelligens och robotar kommer att revolutionera. Det blir ingen it eller ai utan ren och stabil elförsörjning”, säger Shigeki Miwa.

Han leder energiverksamheten SB Energy, som ingår i japanska jättekoncernen Softbank, och är samtidigt chef för koncernchefens projektkontor. Och Shigeki Miwa är en av de närmaste medarbetarna till Softbanks grundare, entreprenören och mångmiljardären Masayoshi Son, som för första gången investerar i Sverige.

”Den som bäst kan utnyttja elektricitet kommer att bli den största vinnaren i den kommande eran när artificiell intelligens styr. Och här passar Exegers unika koncept och teknologi för att effektivt omvandla ljus till energi perfekt”, säger Shigeki Miwa.

Det var i början av mars som Di kunde avslöja att Softbank går in som delägare i Exeger. Den överraskande affären innebar att värdet på det lilla svenska solteknikföretaget i ett slag fyrfaldigades till 4 miljarder kronor, enligt Exegers vd och grundare Giovanni Fili. Och nyligen blev det klart att värdet rusat ytterligare till cirka 4,6 miljarder kronor, efter en affär där pensionsförvaltaren AMF blev stor delägare.

Som motiv angav AMF dels att Softbank nyligen blev delägare och dels att ett genombrottsavtal tecknats med en global elektronikjätte. Softbank välkomnar avtalet med Exegers än så länge hemliga nya storkund, och tar till starka ord om det svenska bolagets solcellsteknik.

”Detta kommer att förändra allt för världen. Så snart Exegers produkter finns på marknaden så kommer alla att förstå potentialen i teknologin”, säger Shigeki Miwa.

Han är en av den japanska teknikgigantens nyckelpersoner och Di fick en sällsynt intervju när han ledde en stor delegation från Softbank vid ett besök hos Exeger i Stockholm.

Och det var alltså potentialen i en unik och svenskutvecklad solenergiteknik som gjorde att Softbank och dess berömda grundare valde ett litet bolag utan försäljning för sin första och hittills enda investering i Sverige. Sökandet efter investeringen inleddes i själva verket som en konsekvens av jordbävningen och den efterföljande tsunamin som drabbade Japan 2011. Förutom många dödsfall och stor materiell förödelse ledde den bland annat också till störningar i Softbanks stora mobilnät i Japan.

”Orsaken till att Softbank gick in i förnybar energi var den stora jordbävningen i östra Japan och kärnkraftsolyckan i Fukushima. Vi blev medvetna om att mobilnäten inte klarar sig utan stabil elförsörjning”, säger Shigeki Miwa.

För att säkra en stabil elförsörjning för mobilverksamheten startade Softbank ett eget energibolag, SB Energy. Efterhand kom Softbank till slutsatsen att det finns enorma synergier mellan energi och it, ai och även mobilitetstjänster. Företaget började därför leta efter energiteknik som är både förnybar och kan överbrygga problemet med tillförligheten som både vind- och solenergi har. Det var sedan en svensk, Tomas Kåberger, tidigare generaldirektör för Energimyndigheten och professor i energi, som blivit ordförande i den stiftelse för förnybar energi som Masayoshi Son startade, som tipsade om Exeger.

Stockholmsföretaget har sedan drygt tio år utvecklat en helt ny sorts tunna och flexibla solceller som kan printas på olika sorts material och ytor och alstra ström av allt slags ljus, även i skuggan eller inomhus. Och efter närmare två års diskussioner och analyser valde Softbank att satsa, både som delägare och samarbetspartner.

Flera av Softbanks investeringar har blivit globala succéer. Och nu är siktet inställt på att Exeger ska få jättens draghjälp till ett internationellt genombrott.

”Vi vill hjälpa Exeger att kapitalisera fullt ut på sin unika teknologi och förändra världen till det bättre. Vi vill hjälpa till och assistera för att de ska bli så framgångsrika som möjligt”, säger Shigeki Miwa.

Hur då?

”Bland annat genom att dra nytta av Softbanks stora resurser och globala nätverk liksom av Masa Sons vision. Giovanni Fili och Exeger kommer att kunna utnyttja det till fullo framöver.”

Vilken potential ser ni då i Exeger?

”De kommer att förändra människors beteende och livsstil med sin solcellsel. Det tydligaste svaret är att Exeger är Masayoshi Sons val. Och nu har Exeger och Giovanni passerat hans första examen.”

Den initiala investeringen på 10 miljoner dollar och 2,3 procents ägande är mycket blygsam med Softbanks mått mätt. Men det är sannolikt bara början, avslöjar Shigeki Miwa.

”Vi är i högsta grad intresserade att löpande öka Softbanks andel i Exeger. Det är ett väldigt japanskt koncept att agera steg för steg, framgång efter framgång och växa tillsammans på ett harmoniserat sätt”, säger han, och tillägger att han själv nu också tar plats i Exegers styrelse för att stödja utvecklingen.

Nyligen meddelade Exegers vd Giovanni Fili att målet är att starta produktion i stor skala under 2020.

Är då Softbank öppet för fler investeringar i Sverige?

”Vad gäller SB Energy vill vi just nu fokusera på Exeger och på hur de kan få en bra start och sedan hur vi kan hjälpa dem att växa. Med det betyder inte att Softbank inte kan komma att investera i flera svenska bolag”, säger Shigeki Miwa.

Grundaren är Japans rikaste person

Softbank som grundades av Masayoshi Son 1981 är en av Japans stora näringslivssuccéer.

Den visionäre, riskvillige och färgstarke entreprenören har genom investeringar i bland annat kinesiska e-handelsjätten Alibaba, mobiloperatören Vodafone Japan och bildelningstjänsten Uber blivit Japans rikaste person.

Och med skapandet av världens överlägset största fond för investeringar i startup- och teknikbolag, Vision Fund med tillgångar på runt 1.000 miljarder kronor är han en global nyckelspelare i riskkapitalbranschen.

More News​

”Bernie” om att jobba åt travets mäktigaste – Expressen

I över tjugo år har Björn ”Bernie” Norén haft travsportens finrum som sin arbetsplats.  Först som hästskötare och sedan som hjälptränare i omgångar åt två av världens främsta travtränare. Numera är han manager åt Knutsson Trotting men utöver det så vill han bara sprida så mycket kunskap han kan om

Read More

Sebastian K. i centrum

Svenskfödde Sebastian K. är mest känd för sitt absoluta världsrekord. I natt tog han sin största seger som avelshingst när dottern Next Level Stuff vann Breeders Crown på Hoosier Park. Sebastian K. tog sin största titel i natt som avelshingst när hans treåriga dotter Next Level Stuff vann Breeders Crown.

Read More

NetEnt enters West Virginia as the first independent content supplier

Following a successful technical integration with DraftKings and approval from West Virginia Lottery Commission, NetEnt launches a selection of games as the first non-proprietary game studio in the newly regulated market. NetEnt continues to increase its footprint in the US. With its globally esteemed portfolio, including titles such as Starburst,

Read More