AIK och GAIS tillbaka i länsrätten

Det rättsliga ärendet kring AIK Hockeys och Gais sponsringsavtal med Ladbrokes är tillbaka på ruta ett. För det är först nu som sakfrågan ska avgöras – om idrottsföreningarna får göra reklam för ett spelbolag som inte har tillstånd att bedriva verksamhet i Sverige 

Klart är dock att Lotteriinspektionen inte gjorde något fel när man lät tjänstemän besluta om förbudet. Det har regeringsrätten slagit fast.

För två år sedan inledde AIK:s hockeylag och Gais fotbollslag ett samarbete med spelbolaget Ladbrokes. Ladbrokes har inte tillstånd att bedriva spelverksamhet i Sverige och Lotteriinspektionen förbjöd därför klubbarna att ha spelbolagets reklam på sina tröjor. Reklamförbudet på tröjorna upphävdes senare i väntan på att de rättsliga instanserna skulle ta ett formellt beslut.

Den rättsliga gången har sett ut så här:

 * I december 2002 beslöt länsrätten att Lotteriinspektionen inte fattat sitt beslut, att förbjuda AIK:s och Gais Ladbrokesreklam, på ett formellt riktigt sätt. Beslutet skulle ha fattats av styrelsen och inte av tjänstemän.

 * Lotteriinspektionen överklagade till kammarrätten som i oktober i fjol biföll Lotteriinspektionens överklagande. Kammarrätten ansåg att Lotteriinspektionens styrelse hållits löpande och fullt informerad vid handläggningen av ärendena mot AIK och Gais och att bristande behörighet inte inverkat på utgången av beslutet. Kammarrätten återförvisade ärendet till länsrätten för fortsatt handläggning i sakfrågan.

 * AIK och Gais överklagade till regeringsrätten, som i slutet av mars beslutade att inte ge ärendet något prövningstillstånd och att kammarrättens beslut ska stå fast.

AIK fortsätter

Idrottsklubbarna kan alltså inte få rätt på grund av att Lotteriinspektionen behandlat ärendet på ett formellt felaktigt sätt. Nu är ärendet tillbaka i länsrätten som ska ta beslut i sakfrågan – om det är tillåtet att göra reklam för ett spelbolag som inte har tillstånd att bedriva sin verksamhet i Sverige.

Gais avbröt för en månad sedan samarbetet med Ladbrokes, bland annat av lojalitet med de andra klubbarna i superettan eftersom serien har Svenska spel som sponsor.

Men AIK tänker fortsätta att samarbeta med spelbolaget:

 – Vi fortsätter samarbetet tills någon säger att vi inte får, säger AIK Hockeys vd hans Mörner.

 – Vi tar det lugnt. Det kommer att ta tid innan det här är avgjort. Det är inte osannlikt att det också ska testas i Bryssel också. Vi har föreslagit länsrätten att de ska testa det i berörd EU-instans innan de tar sitt beslut.

Ingela Ahlberg/TT

Mer nyheter

Sebastian K. är död

Under lördagen drabbades han av kraftig kolik Sebastian K. på The Meadowlands 2014. Foto: TR BILD – ”Det är med stor sorg som vi meddelar att Sebastian K. är död i sviterna av kolik. Han anlände till Australien i tisdags morse där han skulle verka som avelshingst. Resan verkade ha

Läs mer

EVOLUTION GAMING LÄGGER ETT AKTIEBUD PÅ NET ENT

– Nu på morgonen presenterar Evolution Gaming ett aktiebud på konkurrenten Net Ent – Evolution erbjuder 0,1306 aktier i bolaget för varje Net Ent aktie och kommer inte höja erbjudandet – Premien baserat på gårdagens stängningskurser i båda bolagen är 43 procent och styrelsen i Net Ent rekommenderar aktieägarna i

Läs mer

TCSJOHNHUXLEY Launches Care & Protect Range of Products

Today sees the launch of the TCSJOHNHUXLEY CARE & PROTECT RANGE of products, designed to protect gaming staff and players in the fight against COVID-19. As casino operations start to resume around the world there will be a wide range of mandatory measures required to ensure the safety and wellbeing

Läs mer