Avslag på Ladbrokes Regeringsansökan

– Vi fortsätter vår satsning i Sverige, säger Douglas Roos, VD för Sponsio Ltd och ansvarig för Ladbrokes i Norden. Sponsio Ltd är ett intresseföretag inom Knutssonkoncernen.

Världens största bookmakingföretag, brittiska Ladbrokes, har fått avslag på sin ansökan om att anordna spel och vadhållning i Sverige. Det innebär ett fortsatt svenskt spelmonopol, där spelmarknaden är förbehållen staten, folkrörelserna och hästsporten.

– Vi fortsätter vår satsning i Sverige, säger Douglas Roos. Vi diskuterar just nu om vi ska ta ärendet vidare till domstol här i Sverige, om vi ska gå till EG-domstolen eller till båda domstolarna. Vi kommer också att fortsätta att diskutera det orimliga i ett spelmonopol med svenska politiker. Genom spel på Internet går utvecklingen inte att stoppa. Om marknaden öppnades skulle intäkterna föras in i landet istället för ut. Detta skulle gagna både staten och idrottsrörelsen, säger Douglas Roos, ansvarig för Ladbrokes verksamhet i Norden.

I december förra året ansökte Ladbrokes hos regeringen om att få etablera spelbutiker och spelombud för vadhållning på sport, hästar och hundar samt specialodds, d v s vadhållning kring speciella händelser, som Oscarsutdelningen eller olika dokusåpor. Ladbrokes erbjuder redan idag spel på svensk sport och svenska händelser på sin internationella hemsida, www.ladbrokes.com.

– De största förlorarna är konsumenterna, säger Douglas Roos. Det är de som gynnas på en konkurrensutsatt marknad eftersom oddsen sätts högre och en större del av spelomsättningen går tillbaka till dem i form av vinster.

Regeringen uttrycker i sitt svar till Ladbrokes att ett speltillstånd inte kan ges då överskottet inte endast kommer det allmänna eller det allmännyttiga tillgodo. Denna motivering påvisar en mycket stor brist i regeringens kunskap om grundläggande EG-rättsliga spörsmål.

– Idag beskattas vi i Storbritannien för dom pengar som det spelas för i Sverige. Det är just nu som regeringen har chansen att skapa en modern lagstiftning som är anpassad efter de nya förutsättningar som gäller, säger Douglas Roos.

Ladbrokes är världens största bookmaker och en del av Hilton Group Plc (noterat på Londonbörsen, FTSE100). Ladbrokes omsatte under 2001 ca 40 miljarder kronor och antalet anställda uppgick till ca 15 000. Ladbrokes accepterar – dygnet runt –mer än 16 bets per sekund från över 160 länder världen över.

Sajten Ladbrokes.com har över 300 000 registrerade medlemmar och tog emot över 3 miljarder kronor i internetbetalningar år 2001.

 Sponsio Limited representerar Ladbrokes i Norden.

För ytterligare information kontakta:

Douglas Roos, Sponsio Ltd – Ladbrokes Norden
Tel: 070-735 21 25,  douglas.roos@ladbrokes.se