DI: Husdjurskoncernen backas av familjen Knutsson – siktar på att bli störst i Europa

Petbuddy Group är klar med sin största finansieringsrunda och förvärvar det finska kosttillskottsbolaget Olini Oy. Nu tar man in flera namnkunniga delägare och siktar på att bli störst i Europa. 

Meklit Teklu

Från vänster till höger: Grundarna Alexander Retzlik, Alexander Baumann och Erik Wide Gustafsson
Grundarna Alexander Retzlik, Alexander Baumann och Erik Wide GustafssonFoto:Pernilla Sjöholm

Petbuddy Group som grundades 2019 av Alexander Baumann, Erik Wide Gustafsson och Alexander Retzlik hade till början bara ett varumärke, Buddy. 

Målet med Buddy var att erbjuda mer hälsosam mat för hundar. Konceptet var att kunden hade möjligheten att ge data om hunden för att sedan få rätt kostrekommendationer.

”Vi började efter att ha sett de här trenderna i Storbritannien och USA. Som djurälskare kändes det extremt intressant att kombinera tech och näringslära för hälsosammare hundar” säger Petbuddy Groups vd Alexander Baumann.

Bolaget ändrade dock strategin längst vägen.

”Vi började med maten, vi tänkte att vi skulle konkurrera med de stora förlegade märkena som vi tyckte gjorde dåliga produkter för djuren. Men sanningen är att det kostar extremt mycket pengar, och det kommer alltid vara någon som har mer pengar i den marknad du vill vara i, det är väldigt svårt att vinna så vi tänkte om lite”, säger han, och fortsätter:

”Istället för att skapa någonting från scratch så kan vi hellre vidareutveckla varumärken som redan har tagit de första stegen. Vi kan hitta synergieffekter inom försäljning, distribution och produktion. Samt att vi kan bistå med vår erfarenhet inom e-handel och tech som en katalysator för tillväxt”

Bolaget har nyligen haft sitt största kapitalrunda hittills där de tagit in 26 miljoner kronor. De har även förvärvat det finska bolaget Olini Oy som står bakom Nutrolin som producerar och säljer innovativa kosttillskott för djur.

Nya investerare är två välkända namn från Göteborg: Familjen Knutsson, som även är Betssons största ägare, och finansmannen Nils Wibergs Prioritet Finans.

Bakom den stora rundan står även de existerande ägarna Patrik Bloch och Dariush Housseinian.

”Vi tar in kapital ganska ofta i och med att vi förvärvar bolag. Tidigare har vi mest varit backat av riskkapitalistbolag men nu backas vi mer av familjekontor eftersom den här formen av buy-and-build tilltalar det kapitalet mer.”

Pengarna ska användas primärt till att betala för förvärvet, sedan kommer de även användas till att utveckla de egna varumärkena på två sätt.

”Det första är ju givetvis att betala likviditeten och det andra är att fortsätta tillväxten. I stället för att ta in stora summor till bolaget på en gång som så många andra gör, försöker vi att ta in pengar när det är passande och nödvändigt för bolaget.”

Petbuddy Group backas sedan tidigare av bland annat Luminar Ventures, Dogbuddy-grundaren Richard Settervall, Humble Groups vd Simon Petrén och Adlibris-veteranen Johan Kleberg.

Förra året omsatte bolaget med dess egna varumärken strax över tre miljoner kronor. I år kommer bolaget med förvärvet av Nutrolin att omsätta ungefär 41 miljoner, och deras egna varumärken kommer omsätta ungefär 13 av de 41 miljonerna.

”Det går ju lite snabbare när man köper bolag”, säger Alexander Baumann.

Bolaget har separata mål för omsättning och tillväxt för sina egna varumärken jämfört med koncernen i helhet. De egna varumärkena är Buddy, WAP Dog Care som erbjuder veganska hundvårdsprodukter, och nu det förvärvade Nutrolin.

”Vi har aggressiva förvärvsplaner för framtiden. Vi skall förvärva minst fyra bolag varje år och tillsammans med en stark organisk tillväxt bygga den ledande koncernen av hållbara husdjursvarumärken i Europa inom fem år.”

Petbuddy Group har som andra bolag drabbats av råvarubristen.

”Vi kan inte vara säkra på att leveranser kan komma i tid, för att våra leverantörer inte har alla ingredienser hemma som före Covid. Det har lett till att vi har behövt anpassa verksamheten utefter det.”

Vad har ni för planer för framtida förvärv?
”Vi har ett gediget team som jobbar med förvärven inklusive mig själv, och vi har fler långt gångna diskussioner igång. Många bolag tycker att vi är spännande eftersom att vi tillsammans med entreprenören bygger upp något.”