EU-dom kan tvinga Sverige att släppa in utländska spelbolag.

På aftonbladet.se finns en tittarfråga med frågan: ”Vill du ha kvar det svenska spelmonopolet?”. Nästan 60 % av 15 000 röster svarade nej.

Nedan artikel finns att läsa i dagens Aftonbladet:

SPELMONOPOL ÄR OLAGLIGT

På torsdagen beslutade EU:s domstol att det italienska spelmonopolet är olagligt. Domen kan bli spiken i kistan också för det svenska spel-monopolet. Stora internationella spelbolag som i åratal försökt etablera sig i Sverige anser nu att de fritt kan marknadsföra sina tjänster. I det italienska så kallade Gambellimålet stoppades brittiska vadhållningsbolag inom gruppen Stanleybet International från att göra reklam för sina tjänster i Italien. Frågan drogs till EU:s domstol, som dömde till fördel för vadslagningsbolagen.

 – Domen visar tydligt att också det svenska spelmonopolet är olagligt. Därför kommer vi att börja marknadsföra oss i tv och tidningar, säger Douglas Roos, Nordenchef för det brittiska spelbolaget Ladbrokes, till TT.

Inskränkning

 ”Domstolen konstaterar att den italienska lagen är en inskränkning i etableringsfriheten, i friheten att tillhandahålla och mottaga tjänster”, skriver EU:s domstol i ett pressmeddelande. I domen står också att ” . . . i den mån som en medlemsstat uppmuntrar till att delta i lotterier, hasardspel eller vadhållning, i syfte att erhålla intäkter, kan denna stat inte åberopa hänsyn till behovet av att bevara ordningen i samhället för att motivera inskränkande åtgärder.”

Det är formuleringar som knappast gillas i regeringen och av finans-minister Bosse Ringholm. Med näbbar och klor har det svenska spelmonopolet försvarats för att inte sköna spelmiljarder ska gå statskassan förbi och motiverats av risken för spelberoende och andra avigsidor av spelandet.

Under lupp

 EU-domen, som ska leda till omedelbar efterrättelse i hela EU, alltså också Sverige, läggs därför under lupp hos de närmast berörda. Jan Nyrén, chefsjurist på tillsynsmyndigheten Lotteriinspektionen, säger till TT att han inte vill uttala sig förrän han noggrant läst domen.

 – Vi ska först analysera domen ordentligt. Det är i första hand ägaren staten som ska uttala sig, duckar Svenska Spels vd Meg Tivéus.

 

På finansdepartementet är svaret detsamma:

 – Det är en komplicerad dom som det tar tid att studera ordentligt, säger finansminister Bosse Ringholms pressekreterare Eva Rosengren till TT.

Kristallklart

 För spelbolagen på internetmarknaden är saken kristallklar. Eftersom Svenska Spel och ATG gör reklam för sina tjänster kan man inte hindra andra aktörer att göra detsamma. Sverige måste öppna för utländska aktörer och i stället ställa hårda krav. Det saknar betydelse om spelmonopolets pengar går till att finansiera statliga ändamål som idrott, kultur eller forskning.

 – Jag anser att domen är tydlig och ett parallellfall med hur förhållandena är i Sverige. Därför kommer vi att tuta och köra så fort det går, säger Douglas Roos och fortsätter:

 – Det här kommer att få effekter inte bara för Sverige, utan för spelmarknaden i hela Norden och Europa.

Även nätbolaget Expekt gör samma tolkning av situationen och anser att domen är ”spiken i kistan för det svenska spelmonopolet”:

 ”Inom EU har Storbritannien och Österrike redan förstått att en fri men reglerad marknad är det bästa sättet att hantera frågan”, säger Per-Ivan Selinder, vd för Expekt, i ett pressmeddelande.

Anders Lignell/TT Lars Markusson/TT

 Publicerad: 2003-11-06

Publicerat den
Kategoriserat som Historik