Ladbrokes anmäler svenska och finska staten till EU

Den brittiska bookmakerfirman Ladbrokes kommer att anmäla både den svenska och finländska staten för brott mot EU:s grundlagar.

– Vi anmäler både den svenska och den finländska staten till EU-kommissionen, säger Douglas Roos, vd för Ladbrokes i Norden, till TT.

Att hoppa över de inhemska domstolsleden kan vara tidsbesparande. Gången blir nu att EU-kommissionen först utreder anmälan. Om kommissionen anser att Ladbrokes har rätt kommer en ”formell underrättelse” om att lagen bör ändras att skickas till den svenska regeringen. Händer inget då blir nästa varning ett ”motiverat yttrande”. Är tvisten fortfarande olöst kommer frågan sedan att hänskjutas för ett avgörande i EU:s domstol.

Enligt Ladbrokes kommer anmälan ”att få stor betydelse för den svenska spelmarknaden och är ytterligare ett steg mot spelmonopolets fall”.

Söker tillstånd

 Detaljerna i anmälan avslöjar Ladbrokes först under en presskonferens på torsdagen, då det brittiska bolaget också kommer att ansöka om lotteritillstånd i Sverige, Finland och Danmark.

Ladbrokes har under ett par års tid försökt att slå sig in på den svenska spelmarknaden och anser att flera domar i EU:s domstol under hösten har öppnat upp den svenska spelmarknaden, till exempel det uppmärksammade Gambellimålet som sade att det italienska spelmonopolet stred mot etableringsrätten.

Från TT

Publicerat den
Kategoriserat som Historik