Ladbrokes förhandlingar med Hockeyallsvenskan

Nedan artikel finns i dagens Svenska Dagbladet.

”SVENSKA SPEL HINDRADE OSS”

Det brittiska spelföretaget Ladbrokes la ett mångmiljonbud på hockeyallsvenskan. Trots det blev statliga Svenska Spel allsvenskans huvudsponsor.

 – De blockerade ut oss genom sina hantlangare i Hockeyligan och i förbundet, säger Ladbrokes nordiske vd Douglas Roos till SvD.

Ladbrokes som sponsrar allsvenska AIK hade betydligt större planer än så inför årets säsong. Företaget ville nämligen bli huvudsponsor för allsvenskan och enligt Roos återstod efter närmare tre månaders förhandlingar endast formaliteter innan parterna skulle skrivafi under avtalet i juli.

Kort därefter tecknade i stället Svenska Spel avtal som allsvenskans huvudsponsor. Roos hävdar bestämt att det inte var affärsmässiga skäl som avgjorde saken.

 – Svenska Spel använde sina kontakter i svensk hockey för att stoppa oss och Hockeyligans ordförande Hans Nyberg var deras främsta redskap, säger Roos.

Nyberg tillbakavisar anklagelserna.

 – Det där får stå för honom. Det skulle mig vara helt främmande att ens försöka med vad Roos påstår att jag gjort, säger Hans Nyberg.

Varför gick Ladbrokes miste om avtalet?

 – Jag vill inte kommentera det.

 Varför inte?

 – Därför att det inte är min sak att göra det, vad som rör allsvenskan ska kommenteras av dem.

 Men du satt ändå med i förhandlingarna mellan Svenska Spel och allsvenskan?

 – Ja, det gjorde jag men det är ändå de allsvenska företrädarna som ska uttala sig i de här frågorna.

Anders Eriksson är marknadschef i Allsvenska hockeyföreningen (AHF).

 – Vi har nu ett bra avtal med Svenska Spel.

 La de ett högre bud än Ladbrokes?

 – Det har jag inga kommentarer till.

AHF:s ordförande Stefan Öström menar att buden från de båda spelföretagen inte är jämförbara i kronor och ören.

 – Eftersom lagen ser ut som den gör befinner sig utländska spelbolag fortfarande i en gråzon och det går inte att göra ett likadant upplägg med dem som med Svenska Spel.

Öström sitter på två stolar. Han är också ordförande i Hammarby Hockey som i likhet med AIK inte omfattas av avtalet mellan Svenska Spel och allsvenskan. Hammarby sponsras i stället av Unibet.

SvD avslöjade i går att Svenska Spel kräver att AIK och Hammarby tar bort reklamen för de utländska spelbolagen och hotar att annars inte förlänga sitt helhetsavtal med svensk hockey.

Öström:

 – I våra stadgar finns inskrivet att varje klubb har rätt att teckna avtal med egna sponsorer och då kan inte Svenska Spel kräva att ha exklusiva rättigheter.

Stefan Öström tror och hoppas i stället att det inom en snar framtid blir fri konkurrens på marknaden.

 – Rent politiskt har jag svårt att förstå monopolet och att idrotten kan tjäna på konkurrens är vårt nuvarande avtal exempel på.

 Hur menar du?

 – Svenska Spel har tidigare inte alls varit intresserade att sponsra oss men blev det plötsligt då Ladbrokes kom in i bilden, säger Öström som till skillnad från Riksidrottsförbundets ordförande Gunnar Larsson menar att svensk idrott i stort skulle tjäna på att spelmonopolet krossas.

 – Det är ju ändå staten som stjäl det mesta av pengarna och det är en centralistisk styrning genom RF av medlen som går tillbaka till idrotten.

Jonas Arnesen

Publicerat den
Kategoriserat som Historik